Αξύριστα Πηγούνια

Αξύριστα Πηγούνια, το βραβευμένο έργο του Γιάννη Τσίρου συνεχίζεται και φέτος. Στο Θέατρο Μικρό Χορν σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη από τις 5 Νοεμβρίου.

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία, το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, το οποίο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το ΥΠΠΟ, συνεχίζει και τη νέα θεατρική σεζόν 2022-2023.

Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στον ρόλο του Σάββα είναι ο Στάθης Σταμουλακάτος ενώ στους ρόλους του Κυριάκου, του Μαρινάκη και της Ιρίνας, βλέπουμε τους Ηλία ΒαλάσηΣπύρο Ασημένιο και Αντωνία Πιτουλίδου, αντίστοιχα.

Αξύριστα Πηγούνια του Γιάννη Τσίρου - Στάθης Σταμουλακάτος - Ηλίας Βαλάσης Σπύρος Ασημένιος και Αντωνία Πιτουλίδου
Αξύριστα Πηγούνια του Γιάννη Τσίρου – Στάθης Σταμουλακάτος – Ηλίας Βαλάσης Σπύρος Ασημένιος και Αντωνία Πιτουλίδου

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη: 18:00, και Σάββατο: 18:00 επίσης Κυριακή: 21:00.
Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα).
Τιμή εισιτηρίου: 17 ευρώ.
Εισιτήρια : Viva.gr Για ομαδικές κρατήσεις κος Κώστας Μπάλτας 6972217952.
Πληροφορίες: 211 – 1026277, Θέατρο: Μικρό Χόρν,  Αμερικής 10 Aθήνα

Υπόθεση

Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

Αξύριστα Πηγούνια – το έργο

Το σημαντικό αυτό θεατρικό, 15 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή. Αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας. Τα ζητήματα που θίγει το έργο έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» δέκα και πλέον χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν. Σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.

Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας μέχρι το καθηλωτικό φινάλε.

Πρόκειται για άντρες εγκλωβισμένους που ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους. Γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης είχε συνεργαστεί με τον συγγραφέα Γιάννη Τσίρο το 2011 στο Εθν. Θέατρο «Αόρατη Όλγα», Με την εμπειρία του στο ανέβασμα σύγχρονων ρεαλιστικών ελληνικών έργων, δημιουργεί μια δυνατή παράσταση της συγκεκριμένης ιστορίας.

Σχολιάστε