Η Απολογία της Μαρί Κιουρί

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί σε κείμενο της Ευσταθίας. Σκηνοθεσία αλλά και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή, Η επιτυχημένη παράσταση για 4η θεατρική σεζόν, στο θέατρο Αποθήκη. Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, που βραβεύτηκε δύο φορές για την ερμηνεία της.

Πέγκυ Τρικαλιώτη - Η Απολογία της Μαρί Κιουρί - θέατρο Αποθήκη
Πέγκυ Τρικαλιώτη – Η Απολογία της Μαρί Κιουρί – θέατρο Αποθήκη

Η παράσταση γνώρισε επιτυχία για τρεις σεζόν στο Θέατρο Σταθμός.
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα.
Το τραγούδι της παράστασης, «Για πες μου κάτι» ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πέννυ Μπαλτατζή.
Ενορχήστρωση, Ηχοληψία όπως και Μίξη τραγουδιού: Μανόλης Λιανής. Πιάνο: Χάρης Μπότσης.

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί

Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο 18:00 και Κυριακή 21:00, επίσης Δευτέρα:20:00 και Τρίτη:21:00. Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Θέατρο Αποθήκη – Σαρρή 40, – Ψυρρή – Τηλέφωνο :2103312719.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος :18€ – Φοιτητικό, Ανέργων, Παιδικό (έως 12 ετών}, Αμεα (χωρίς κινητικά προβλήματα):15€
Για εισιτήρια Αμεα (με κινητικά προβλήματα) στο ταμείο του θεάτρου Αποθήκη.
Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Για ομαδικές κρατήσεις κ. Κώστας Μπάλτας:  211.1026277, 6972-217952, e-mail: reservations@a-th.gr
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλεφωνικό κέντρο των Αθηναϊκών Θεάτρων  211.1000.365 και στο ταμείο του Θεάτρου  Αλίκη, Αμερικής 4 Aθήνα,τηλ: 2103212144

Το έργο

Πέγκυ Τρικαλιώτη - πρόβες - Η Απολογία της Μαρί Κιουρί
Πέγκυ Τρικαλιώτη – πρόβες – Η Απολογία της Μαρί Κιουρί

Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες αλλά και η σχέση με τις κόρες της.

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί - θέατρο Αποθήκη 2022
Η Απολογία της Μαρί Κιουρί – θέατρο Αποθήκη 2022

Ένα ερωτικό σκάνδαλο στο Παρίσι του 1911, είναι η αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί, και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή του Νόμπελ Χημείας στην επιστήμονα και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της.

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί - θέατρο Αποθήκη - Πρωταγωνιστές
θέατρο Αποθήκη – Η Απολογία της Μαρί Κιουρί

Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα.

Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της. Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ… Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία. Αποδεικνύει πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί 2022 - θέατρο Αποθήκη
Η Απολογία της Μαρί Κιουρί 2022

Το κείμενο της Ευσταθίας είναι βασισμένο στη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γράψει η κόρη της, Εύα. Επίσης συγκέντρωσε παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν, με ευαισθησία, τις άγνωστες πτυχές μιας προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας και ερωμένης). Μια ιστορία, η οποία μας αφορά ακόμη και σήμερα. Μια γυναίκα, που ήδη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία θέλησε για την ίδια.

Σχολιάστε