Η Εφεύρεση του ραδιοφώνου

Η εφεύρεση του ραδιοφώνου όπως και της ραδιοφωνίας γενικότερα, δε μπορεί να αποδοθεί σε έναν μόνο άνθρωπο. Συγκεκριμένα μιλάμε για συνδυασμό από μελέτες και παράλληλα από πειράματα, πολλών επιφανών επιστημόνων τού 19ου αιώνα. Θα μπορούσε να τεθεί η διατύπωση της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας του φωτός το 1865 από τον Άγγλο φυσικό James Clerk Maxwell. Με βάση αυτή ο Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ κατόρθωσε το 1887 να παράγει στο εργαστήριο του ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Συνδύασε τις μελέτες πάνω στον ηλεκτρισμό αλλά και αυτές για τον μαγνητισμό, των Χανς Κρίστιαν Έρστεντ, του Αντρέ-Μαρί Αμπέρ, του Τζόζεφ Χένρι και Μάικλ Φαραντέι.Απέδειξε θεωρητικά αλλά και μαθηματικά ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορούν να διαδοθούν στο κενό και ότι το φως είναι μέρος από αυτά.

Το 1895 ο Γουλιέλμο Μαρκόνι επιτυγχάνει εκπομπή αλλά και λήψη απόστασης πάνω από 100 μέτρα. Επίσης το ιστορικό μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου του 1901 γεφυρώνει και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Επομένως με αυτή την επιτυχία του Διαψεύδει τους απαισιόδοξους που φοβόντουσαν την καμπυλότητα της γης. Η εφεύρεση του ραδιοφώνου είναι γεγονός.

Το 1904 συμβαίνει μια επαναστατική εφεύρεση αυτή της ηλεκτρονικής λυχνίας κενού. Με την εφεύρεση αυτή αρχίζει η εξέλιξη των ηλεκτρονικών. Η χρήση της λυχνίας σημαντική για την κατασκευή πομπών, ενισχυτών, ηλεκτρικών σημάτων αλλά και πολλών χρήσιμων συσκευών.

Παραμονή των Χριστουγέννων το 1906 ένας ερασιτέχνης στις ΗΠΑ, μετέδωσε το πρώτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα από τον πειραματικό ραδιοφωνικό σταθμό του Ρέτζιναλτ Φέσσεντεν στο Μπραντ Ροκ της Μασσαχουσέττης. Ο πρώτος εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός, o KDKA άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 1920 στο Πίτσμπεργκ. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1922 λειτουργούσαν ήδη στις ΗΠΑ με κρατική άδεια 564 ραδιοφωνικοί σταθμοί!!!