Η Ραδιοπειρατεία
Η Ραδιοπειρατεία ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της ραδιοφωνίας. Τη δεκαετία του ’70 οι «Ραδιοπειρατές» πολυάριθμοι και ήταν κάτι σαν «επανάσταση». Οι πομποί κατασκευασμένοι από τους ίδιους. Η χρονική διαδρομή από την παρανομία στη νομιμότητα έχει πολλά όνειρα, πολλές προσπάθειες, κυνηγητά όπως και πολλά ευτράπελα. Οι «Ραδιοπειρατές» είχαν τους πομπούς ως ένα «μέσο» έκφρασης. Το τοπίο ήταν σαφώς καλύτερο από το σημερινό αν και επειδή είχαμε τον ελιτισμό της νιότης.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, το 1975 στη συζήτηση για το άρθρο 15 του Συντάγματος, απείλησε ότι θα βάλει σε λειτουργία πειρατικό σταθμό. Η Ραδιοπειρατεία έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στην εξέλιξη των ραδιοφωνικών προγραμμάτων. Βρήκαμε ένα έγγραφο από τον Σύνδεσμο Ραδιοερασιτεχνών Ξάνθης.
Ράδιο-Πειραματιστές
Την δεκαετία του ’60 η λογοκρισία εισέβαλε ακόμη και στα τραγούδια της Διεθνής Rock μουσικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η νεολαία να αμφισβητεί και να απορρίπτει την Κρατική ραδιοφωνία. Διέξοδο ήταν η πρωτοεμφανιζόμενη Πειρατική Ραδιοφωνία.
Ράδιο-πειραματιστές, Γνωστοί ως «ράδιοπειρατές» χρησιμοποιούσαν κυρίως ψευδώνυμα,. Οι δημοφιλέστεροι έκαναν εκπομπή από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Βόλο, Καβάλα, Πάτρα, Κρήτη, κι άλλα μέρη της Ελλάδας, στα μεσαία κύματα. Οι ίδιοι ήθελαν να τους αποκαλούν ως «Οι εραστές του ραδιοφώνου». Σε μια 20ετία υπήρξαν 6.000 με 8.000 ραδιοπειρατές, ίσως ακόμα και 10.000.
Οι Ραδιοπειρατές δεν είχαν κανένα οικονομικό όφελος, αντιθέτως χρηματοδοτούσαν την αγορά μηχανημάτων εκπομπής, ήχου και δίσκων, Υπήρξαν στόχοι των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών, που τους εντόπιζαν με ραδιογωνιόμετρο. Αποτέλεσμα? Αυτοί πείσμωναν και βελτίωναν την εμβέλεια τους. Ένας θρυλικός «ραδιοπειρατής» ήταν ο Geronimo Groovy, τον άκουγαν από την Αίγυπτο μέχρι την Ιταλία.
Για τον Songs Fox Radio έχει αξία η «ραδιοπειρατεία» γιατί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελευθερία λόγου. Με τον τρόπο τους έκαναν τους πολιτικούς να αλλάξουν μεθόδους. Δυστυχώς η λογοκρισία επανήλθε.
Τυφλός ραδιοπειρατής
Ο Γιάννης Οικονομίδης ήταν τυφλός και ο Πειρατικός σταθμός για τον ίδιο είχε ιδιαίτερη αξία συναισθηματική. Στις 06/02/1984 το Β΄ Τριμελές Εφετείο τον καταδίκασε σε 25 ημέρες φυλακή. Στην κατάθεση του είχε πει: «δεν έκανα διαφημίσεις και δεν εμπόδιζα επικοινωνίες. Έδινα διέξοδο στην επιθυμία μου να γνωρίσω πολλούς φίλους. Παρέες δεν έχω, δεν βλέπω και δεν απολαμβάνω τίποτα. ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΈΒΛΕΠΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Η Ραδιοπειρατεία – Ελεύθερη Ραδιοφωνία
Ο πρώτος σταθμός της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας εξέπεμψε στις 31/05/1987, ήταν ο Δημοτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός της Αθήνας, γνωστός ως «Αθήνα 9.84» με πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Έβερτ.
Λόγω της έναρξης σταθμών Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, εύλογα υπήρχε αισιοδοξία για ποιοτικότερα προγράμματα, αλλά και χώρος για νέα πρόσωπα για δημιουργία νέων και καινοτόμων παραγωγών.
Τα χρόνια των «ραδιοπειρατών» υπήρχε επαφή με τους ακροατές και σοβαρή δουλειά. Ένα πολυέξοδο χόμπι με ρομαντισμό, αγάπη και πάντα με τον κίνδυνο φυλάκισης να καραδοκεί, μοναδικό κέρδος τους ήταν η αναγνωσιμότητα. Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα αλλοίωσαν τον αρχικό χαρακτήρα και προορισμό της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας.
Για τον Songs Fox Radio έχει αξία η Ελεύθερη Ραδιοφωνία και υπάρχει ελπίδα να επιβιώσει. Όσο το πάθος μας ωθεί για την ελευθερία και την ψυχαγωγία και όσο εμείς θα την διατηρούμε ανεξάρτητη και άφθαρτη, τόσο θα βρίσκεται. Γιατί? Το ραδιόφωνο μας ταξιδεύει και όλα μαρτυρούν ότι αυτό το ταξίδι θα κρατήσει για πολλά ακόμη χρόνια.