Η 1η εκπομπή στην Ελλάδα
Η 1η εκπομπή στην Ελλάδα σύμφωνα με την Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ 3/6/1906: «Τα πειράματα του άνευ σύρματος τηλεγράφου εξακολουθούν υπό του μνημείου του Φιλοπάππου υπό καυστικόν ήλιον». Έκτοτε η συνοικία μεταξύ Θησείου και Πετραλώνων λέγεται Ασύρματος.
Στα 1909 η επίσημη εκπομπή σε τρία πολεμικά πλοία. Οι πομποί εξέπεμψαν από, το «Ύδρα», το «Σπέτσαι» και το «Ψαρά», Υποπλοίαρχος ο Κωνσταντίνος Αθανασιάδης.
Ο πρώτος που υποστήριξε την ανεξαρτητοποίηση του Ραδιοφώνου ήταν Στέφανος Ελευθερίου όταν επέστρεψε, γεμάτος όνειρα, από την Ελβετία όπου σπούδαζε. Ένας δεύτερος υποκινητής ήταν ο Κ. Πετρόπουλος, επιμελητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έδρα της Φυσικής.
Το 1923 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπομπή από τις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ραδιοφωνίας του υπουργείου Ναυτικών στο Βοτανικό.
Το 1925 η Σχολή Μεγαρέως επιχειρεί δύο πειραματικές εκπομπές.
Ο πρώτος σταθμός των Βαλκανίων έγινε από έναν ανήσυχο Έλληνα της διασποράς, τον Χρήστο Τσιγγιρίδη που ήρθε από την Γερμανία. Από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έκανε τις πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές. Την 25η Μαρτίου του 1926 μπροστά από το 3ο Σώμα Στρατού ξεκίνησε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί έγινε η πρώτη επίσημη ραδιοφωνική εκπομπή. Συνεργάτες και εκφωνητές του Χρήστου Τσιγγιρίδη στη δεκαετία του ΄30 υπήρξαν οι: Μ. Γροσομανίδης, Ν. Καρμίρης, Α. Στρατίδης, Τραϊανού, Κ. Τσαντσάνογλου.
Η 1η εκπομπή – Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας
Ο Πρώτος Ιστορικός Σταθμός Μεσαίων Κυμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ιδρύθηκε το 1936 από την Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών (Υ.Ρ.Ε.) με Πρώτο γενικό διευθυντή τον Γεώργιο Kυριάκη.
Όταν έληξε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και μέχρι το 1987 η Ε.Ι.Ρ. διοικούσε την κρατική ραδιοτηλεόραση ως Ε.Ι.Ρ.Τ.
Η Θεία Λένα
Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, η Αντιγόνη Μεταξά γνωστή ως η Θεία Λένα – συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα – ως συνεργάτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών από το 1938, αναλαμβάνει να διευθύνει την καθημερινή «Ώρα του Παιδιού».
Οι πρώτοι εκφωνητές ήταν η αλησμόνητη Αφροδίτη Λαουτάρη, η Αγγελική Κοτσάλη και η Κονταράτου. Ακολούθησε το λαμπρό αστέρι της οπερέτας Μιχάλης Κοφινιώτης. Επίσης σημαντικοί συνεργάτες ήταν και οι: Νιόβη Πηνιατόγλου, Κώστας Σταυρόπουλος και μετέπειτα ιστορικός αρχιεκφωνητής Τζων Βεϊνόγλου. Δυστυχώς οι μετέπειτα διοικούντες την Κρατική Ραδιοτηλεόραση αδιαφορούν για το παρελθόν, για τα πρόσωπα που εκ του μηδενός στοιχειοθέτησαν την ιστορία της Ραδιοφωνίας στη χώρα. Αναίτια σταμάτησαν την εβδομαδιαία δημοσίευση «Η ιστορία της Ραδιοφωνίας» από το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση». Στις 11Μαϊου 1952 έγινε η έναρξη του Δεύτερου Προγράμματος.
Η 1η εκπομπή – Δημιουργία της Υ.ΕΝ.Ε.Δ.
Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Το 1948 μία ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών δημιούργησε τον πρώτο μη δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό με την έγκριση του Διοικητή τους.
Ο Στρατιώτης Διαμαντής Πετρίτσης και οι συνάδελφοι του, έστησαν πομπό στα κτίρια που αργότερα στεγάσθηκε η Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστή ως Υ.Ε.Ν.Ε.Δ. Την άδεια έδωσε ο Αντισυνταγματάρχης (ΕΜ) κύριος Αυγέρης και ο τεχνικός Γιώργος Γιαπάτας έβαλε της γνώσεις και το μεράκι του για να κατασκευασθεί ο πρώτος πομπός, με χρήματα τα οποία κατέβαλαν οι Στρατιώτες.
Η Τηλεόραση σε εικόνα


