Τι είδε ο μπάτλερ

Τι είδε ο μπάτλερ του Joe Orton, μία καυστική κωμωδία σε σκηνοθεσία Αντώνης Λουδάρου.

Θέατρο Άλμα  Ακομινάτου 15 κάθε Τετάρτη έως και Κυριακή.

Τετάρτη & Κυριακή, 19:00.

Πέμπτη & Παρασκευή 21:15.

Σάββατο 18:15 & 21:15.

Ερμηνεύουν: Κώστας Αποστολάκης, Μαρία Φιλίππου, Σπύρος Πούλης, Μελίνα Σπετσιέρη, Αντώνης Καλομοιράκης, Σπύρος Κυριάκος.

Η Μελίνα Σπετσιέρη ή αλλιώς δεσποινίς Geraldine θα φέρει αναστάτωση… στο μελλοντικό αφεντικό της ως υποψήφια γραμματέας.

Στο έργο του Τζο Όρτον «Τι είδε ο μπάτλερ» ο πανικός είναι διάχυτος, καθώς η λονδρέζικη κοινωνία αποσυντίθεται μαζί με τους υποκριτικούς αναλυτές της.

Στην ψυχιατρική κλινική του κυρίου Πρέντις έρχεται μία νεαρή κοπέλα με σκοπό να δουλέψει ως γραμματέας. Ο ψυχίατρος όμως έχει άλλες βλέψεις. Την ίδια στιγμή φτάνει στην κλινική η σύζυγος του κυρίου Πρέντις έπειτα από ένα ξέφρενο πάρτι, κυνηγημένη από ένα νεαρό απατεώνα που την εκβιάζει. Το αλαλούμ συμπληρώνεται με την άφιξη ενός ψυχικά διαταραγμένου κρατικού ελεγκτή για επιθεώρηση στην κλινική κι ενός αστυνόμου που ψάχνει απεγνωσμένα το χαμένο μέλος από το άγαλμα του Ουίστον Τσόρτσιλ. Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο αλλά και ανατροπές. Σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Ό Τζο Όρτον ρεαλιστής όπως κάθε σημαντικός σατιριστής. Πάντα έτοιμος να εκφέρει, να εκθέσει, αυτό που γενικά οι άλλοι δεν τολμούν να πουν. Γέννημα θρέμμα της δεκαετίας του ’60, κατέγραψε τις δονήσεις της εποχής του, στιγματίζοντας καίρια την αστική τάξη και την αχαλίνωτη ελευθεριότητά της μέσα από μια απλούστατη φαρσική πλοκή που διαθέτει, όμως, αναρχικό χιούμορ, καταιγιστικούς ρυθμούς, και κυρίως παιγνιώδη αλλά σκληρή γλώσσα. Ο ίδιος, εξάλλου, πίστευε ότι «οι λέξεις είναι πιο δραστικές από το πράττειν – στα κατάλληλα χέρια τα ρήματα και τα ουσιαστικά είναι ικανά να προκαλέσουν πανικό».

Διάρκεια 100 λεπτά, με διάλειμμα.

Μετάφραση αλλά και Διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης.

Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα.

Σκηνογράφος: Ντέιβιντ Νέγριν.

Ενδυματολόγος: Νικόλ Παναγιώτου.

Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος.

Βοηθός Σκηνοθεσίας: Γωγώ Μαρινάκου.

Fox

Σχολιάστε